Punë në Gjermani

Pandemia Corona ka ndryshuar të gjitha gjërat – pra edhe ekonominë gjermane. Në fillim të vitit 2020, në Gjermani ka pasur mbi 2 milionë vende të lira pune. Ndësa tani flitet se ekonomia gjermane në vitin 2020 do të shënojë rënie prej rreth 5,5%. Viti 2021 do të jetë viti i rimëkëmbjes ekonomike, ndërsa ekspertët thonë se në nivelin e vitit 2019, ekonomia gjermane do të kthehet në vitin 2022. Megjithatë Gjermania edhe tani ka nevojë për fuqi punëtore nga vendet e treta, ku bëjnë pjesë edhe Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut… Me 1 mars 2020 në Gjermani është futur në fuqi Ligji për fuqinë punëtore akademike, që rregullon pra ardhjen në gjermani të punonjësve të kualifikuar. Ndërsa në tetor është vazhduar deri në vitin 2023 edhe Rregullorja për fuqi punëtore nga Ballkani Perëndior, sipas së cilës në Gjermani mund të vijnë edhe persona pa kualifikime. Rregullorja parashikon mundësinë e ardhjes në Gjermani të 25.000 punëtorëve nga Ballkani Perëndimor. ABC-Consulting ju sjell informacione për vendet e lira të punës, profesionet që kërkohen, mundësinë e punësimit në Gjermani, marrjen e vizave, mësimin e gjuhës gjermane, integrimin më të lehtë në Gjermani…

Për shkak të virusit Corona (Coronavirus), Gjermania po përballet me krizën më të thellë ekonomike pas Luftës së Dytë Botërore. Gjermania është përballur me një krizë më të madhe ekonomike vetëm në vitet 1930, në kohën e depresionit të madh ekonomik..

Në Gjermani hyn me 1 mars në fuqi Ligji i ri për imigrimin e fuqisë së
kualifikuar punëtore nga shtetet jo anëtare të Bashkimit Evropian
(vendet e treta). Ja rregullat e reja të punësimit…

Mësoni gjuhën gjermane këtu

Mangësi të fuqisë punëtore ka në veçanti në sektorin e shëndetësisë dhe përkujdesjes për të moshuarit, në sektorin e ndërtimtarisë, në fushën e teknologjisë (IT). ABC-Consulting ju njofton edhe me listën e vende të lira të punës. Për më shumë mund të shikoni për shembull në…

Këtu mund të gjeni punë

Shumë persona janë të interesuar të punojnë në Gjermani për shkak të rrogave dhe një perspektive më të mirë. Po sa janë rrogat në Gjermani?

Rrogat në Gjermani nuk mund të krahasohen me ato në Shqipëri, Kosovë dhe vendet tjera të Ballkanit Perëndimor. Por mos harroni: Rrogat në Gjermani llogariten si të hyra bruto. Ndërkohë që …

Pandemia Corona ka goditur rëndë ekonominë gjermane, por në Gjermani ende ka dhjetëra mijëra vende të lira pune – varësisht nga momenti i matjeve dhe varësisht nga punët sezonale. Ky vend ka nevojë për fuqi të kualifikuar punëtore (niveli akademik) por edhe për punëtorë me nivel të mesëm shkollimi (gjimnaz), zejtarë dhe profesionistë të fushave të shumta… 

Projektligji i ri i ardhjes së fuqisë punëtore nuk do ta shmangë nevojën e aplikimit për vizë pune. Po a do të shkurtohet apo do të zgjatet koha e pritjes për vizë në ambasada?

Autoritetet  ende “nuk mund ta parashikojë saktësisht se a do të rritet apo do të ulet kohëzgjatja e pritjes për një vizë pune…” Terminet për viza priten aktualisht me muaj… 

Me 1 mars 2020 në Gjermani ka hyrë në fuqi Ligji për ardhjen e fuqisë punëtore nga vendet e treta, ku bëjnë pjesë edhe Kosova, Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe vendet tjera të Ballkanit Perëndimor. Ligjin nuk duhet përzier me Rregulloren për Ballkanin Perëndimor, sepse janë dy gjëra të ndryshme. Në vazhdim mund të lexoni ndryshimet që sjell ky ligj…

Në Gjermani ka ende dhjetëra mijëra vende të lira pune në shëndetësi, ndërtimtari, shkencat teknike… ABC-Consulting ju sjell listën e profesioneve më të kërkuara në tregun gjerman të punës…